Kortárs európai filmek 4: Diana

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Diana walesi hercegnő az egész világon jól ismert volt. Mindenki szerette őt. Az 1997-es halálos autóbalesetekor az egész világ gyászolta. Azóta sok idő eltelt és eljött az idő, hogy ő róla is filmet készítsenek. Így bő másfél évtizeddel halálát követően már gyakorlatilag mindenről lehet beszélni, ami vele kapcsolatos, még olyanokról is, ami kicsit ellenszenves lehet egyeseknek. A 2013-as Diana című életrajzi dráma is tartogat a nézők számára egy-két ilyen elemet, de alapjában véve Diana pozitív tulajdonságait, cselekedeteit hivatott bemutatni.

Egy életrajzi műnél sokat nem kell beszélni a történetről, hiszen mindenki tudja, hogy az adott személy életéről, munkásságáról szól. A kérdés maximum az lehet, hogy életének mely időszakát, időszakait dolgozza fel az adott alkotás. Jelen esetben e mozi Diana hercegnő életének utolsó két évét. Ekkoriban Károly herceggel megromlott a házassága és Diana egy orvosba lett szerelmes. A kettőjük kapcsolatát dolgozza fel a történet és az ez időszak alatt tett fontos humanitárius cselekedeteit.

Egyrészt jó, hogy egy ilyen rövid időszakot mutat be Diana életéből ez a film, másrészt pedig rossz. Negatív, mert más fontos időszakai is voltak az életében a hercegnőnek, amit érdemes lett volna egy életrajzi drámába belesűríteni. Pozitív, mert a rövid időszakot, amit feldolgoz a film, azt részletesen teszi. Igaz háttérbe szorul a humanitárius cselekedeteinek jelentősége, még akkor is, ha az szerepel a filmben. A hangsúly az ő magánéletén, különösen Hasnat Khannal való kapcsolatán van.

Diana-2013

Mivel a magánéleté a főszerep megismerhetjük Diana valódi énjét. Tulajdonképpen itt hibázik a film, mert tipizáltan állítja be a hercegnőt. Vagyis egy finom úrinőnek a média előtt, aki a kamerák lencséi elől elbújva egy huncut kislány. Persze azt nem tudhatjuk, hogy valójában magánéletében milyen ember volt, így nem tudhatjuk meg azt sem, hogy menyire igaz vagy hamis az a kép, amit a film róla alkot. Viszont a filmnek van egy olyan hangulata, mintha mindezt egy sablonos történet kedvéért tenné, vagyis nem biztos, hogy Diana ilyen volt, de azt az érzést kelti a film, hogy egy ilyen moziban ez jól mutat ezért itt is ilyen kell, hogy legyen. Sajnos ez az érzés rengeteget ront a film hitelességén, még akkor is, ha tényleg hiteles képet ad a hercegnő magánéletéről.

diana-2013

Továbbá az egész film Hasnat szívsebésszel való kapcsolatára van kihegyezve, ami megint csak egy rossz marketing fogás, hiszen egy életrajzi műnél nyilván fontosak a szerelmi kapcsolatok is, de nem feltétlen azok a legfontosabbak. Itt ez már inkább bulváros hangulatot ölt, ami nem feltétlen jó egy ilyen jellegű alkotásnál.

De az előbbiek azért megbocsáthatóak, nem is igazán problémák ezek, maximum egy Diana életéről szóló filmnek pont egy olyan részei ezek, amik nem biztos, hogy mindenkinek megnyerőek. Inkább hiba már az, hogy sok semmit mondó jelenet került be a filmbe. Ezek csak néhány másodpercesek és rendszerint két nagyobb jelenet közt láthatóak, de nagyon megtörik az egyensúlyt. Ezeknél a jeleneteknél a színészi játékok is gyengébbek. Ennek oka valószínűleg, hogy maguk a színészek se voltak képben azzal, hogy az adott jelenet mit is akarna elérni a nézőknél és miért is van benne a filmben.

De ettől eltekintve a színészi játékkel nincs gond. Igaz nem beszélhetünk kiemelkedő teljesítményről egyik színésznél sem, de rosszról sem. A hercegnőt egyébként Naomi Watts játssza, és azt kell, mondjam jól áll neki a szerep. A szívsebész szerepében Naveen Andrews látható, aki a Lost – Eltűntek című sorozatból, már ismerős lehet sokaknak. Ő vele is meglehetünk elégedve színészi fronton. Cas Anvar és Douglas Hodge is megmutatkozik ebben az alkotásban, kisebb szerepekben és rájuk se lehet panasz.

diana1

Egyébként a film képi világa magával ragadó. Az angliai helyszínek kellemes hangulatot kölcsönöznek. Erre rá tesz a 90-es évek divatjának beleültetése a városba. Ezen a téren teljesen rendben van a film és még a zenével sincs probléma, ez is teljesen passzol a mozi hangulatához.

029

Tehát a Diana című életrajzi dráma egy kevésbé jól sikerült darabja a műfajnak és a brit filmeknek. Túl bulváros és romantikus lett egy életrajzi drámához képest, és ahogy említettem a montázsokkal is akad probléma. De egyszer azért érdemes megnéznie annak, akit érdekel Diana hercegnő élete és munkássága, mert azért nem olyan borzalmas ez a mű.

GD Star Rating
loading...
Kortárs európai filmek 4: Diana, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..