Ügyvédválasztás.hu II.

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az előző rész folytatásaként ebben a részben ismerjük meg, hogy mire számíthatunk a konkért ügyintézés során, milyen előmunkáink vannak, mielőtt ügyvédhez fordulunk, és milyen óvintézkedéseket kell bevezetnünk az ügyvéddel való tárgyalások, a munkafolyamatok során.

Legelőször is célszerű problémás jogi ügyünkben saját magunk érdekében körülnézni a jogszabályok rengetegében, mielőtt jogi képviselőt keresünk. Nyilvánvalóan ezáltal nem fog senki jogi képviselővé válni, de tisztában lesz azzal már az első ügyvéddel folytatott tárgyaláson, hogy az ügyvéd toppon van-e a szakmájában, vagy vannak komoly hiányosságai. Ha Ön adott esetben úgy látja, hogy jobban tájékozott saját ügyében, mint az ügyvéd, akkor ajánlott más ügyvédet keresni.

Nagyon fontos tudni, hogy az ÜGYVÉD AZ ÖN SZÓCSÖVE. Amikor ügyvédhez fordul, akkor fogja megismerni az ügyvéd az Ön ügyét. Tehát senki nem lehet jobban tájékozott és naprakészebb az ügyben, mint az olvasó.

Jogi képviseleti megbízást nem azért adunk, mert nem tudunk írni, vagy érthetően elmondani a problémánkat, a konfliktushelyzetet, hanem azért szükséges ezt megtenni, mert a jogszabályok előírják, továbbá nem ismerjük a joggyakorlatot.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy amikor jogi eljárást indítunk, nem lehetünk mindig az ügy urai, hiszen a bíróságok jogszabályok szerint döntenek, nem feladatuk az igazságszolgáltatás, és ez nagyon sok esetben nem is érvényesül.

Aki tehát ügyvédhez fordul, annak jobb felvérteznie magát némi jogi tudással.

Akkor lehet biztos abban, hogy megfelelő ügyvédet választott, ha az ügyvéd már első alkalommal szimpatikus, a szakmai tudásáról megbizonyosodott. Unszimpátia esetén nem is képzelhető el eredményes szakmai együttműködés.

Jogi képviselője az Önnel történt előzetes egyeztetés nélkül ne csináljon semmit, és indokolja meg, hogy milyen feladat elvégzésére miért van szükség. Ha pedig fizetési felhívást kap, kérje a konkrét elszámolást az ügyvédtől.

Tartsa mindenkor kontroll alatt az ügyintézést, olvasson el minden iratot részletesen, mielőtt aláírja, ha kétségei vannak, az aláírást tagadja meg.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az ügyvédre bízzák az ügyüket, azzal nem foglalkoznak egyáltalán, ezért rövid időn belül eljutnak oda, hogy fogalmuk sincsen, hogy tart az eljárás valójában.

2

Tárgyalás alkalmával figyeljen arra, hogy a jogi képviselő valóban hatékonyan képviseli-e az érdekeit.

Nagyon fontos figyelni arra is, hogy a jogi képviselő mennyire törődik az üggyel, azaz mennyit foglalkozik azzal, hogy az eljárás mielőbb befejeződjön. Ha csak mindenre bólogat a bíróság felé, az sajnos nem jelent túl jót.

Megbízható, korrekt, valóban komoly ügyvédet manapság csak úgy találhatunk, ha ajánlás útján jutunk el hozzá. A korrekt módon dolgozó ügyvédek általában nem nagyon hirdetik magukat, mert már ajánlás útján annyi ügyfelük van, hogy a folyamatos munkavégzésük biztosított.

Sajnos több olyan eset is előfordult már, amikor ügyvéd károsította meg a saját ügyfelét. Ekkor az ügyvédi iroda székhelye szerint illetékes ügyvédi kamaránál tudunk kezdeményezni az ügyvéd ellen etikai eljárást, illetve az ügyvédeknek kötelezően kell fizetniük biztosítást is abból a célból, hogy esetlegesen az ügyfelüknek okozott kárt legyen miből megtéríteni (ún.ügyvédi biztosító).

Ha az előzőekben írtak figyelembevételével keres jogi képviselőt, kontroll alatt tartja a teljes eljárást, ügyintézést, akkor remek esélye van arra, hogy bármilyen jogi jellegű ügye sikerrel záruljon le.

1

About worldsoul

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …