Denis Villeneuve legújabb thrillere: Enemy

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Denis Villeneuvetől tavaly már láthattunk egy nagyszerű thrillert, a Fogságbant. De kevésbé vált ismerté egy másik nagyszerű thrillere az Enemy, ami szintén tavalyi. De ennek ellenére érdemes szót ejteni erről az alkotásról, mert nagyon jól sikerült ez is.

A történet lényege, hogy Adam egyetemi történelem tanár fárasztó napja után egy film megnézése közben a főszereplőben magára ismer. Nem csak, hogy hasonlít rá, de a színész egy az egyben ugyanúgy néz ki, mint ő. Ezért úgy dönt, felkeresi a harmadrangú színészt, Anthonyt. A találkozást követően teljesen felborul megszokott életük…

enemy pic

Az Enemy ízig-vérig thriller a javából. Hangulata nagyban hasonlít a Fogságbanra. Igaz az utóbbiban erős a krimi vonal is. De az Enemyben semmi krimi nincs és ettől lesz igazán különleges. Egy feszültségkeltő, szintén nyomozós történet ez, de mellőzi a megszokott gyilkossági vagy eltűnt személy esetét és a nyomozó rendőr karakterét. Így igazán egyedi hangvétele van a filmnek.

Ez a hangulat az érzelmek hangsúlyozásában nyilvánul meg. Háttérbe szorul a párbeszéd, viszonylag keveset beszélnek a karakterek és e helyett nagy szerepet kapnak a merengős lassú jelenetek. Sok olyan momentum van filmben, amikor egy szereplő, általában Adam/Anthony csak mereng magában a semmiben, egy csöndes szobában, vagy épp megfigyel valakit. Mindezt mi nézők hosszú, lassú beállításokon keresztül szemlélhetjük. De ezek abszolút nem unalmasak, erős érzelmi kifejeződés és feszültség keltés sugárzik ezekből a képsorokból és egyre izgalmasabbá válik a történet ezek alkalmazásával. A feszültség folyamatosan nő és a film végére már robbanásig feszül, mígnem hirtelen vége szakad a történetnek. Igazán stílusos befejezése van az Enemynek. Nincs hosszú megmagyarázós lezárás, egy hirtelen csattanóval meg van oldva az egész gyakorlatilag egy másodperc alatt és ezzel minden meg is van magyarázva a történetben, minden a helyére kerül. Páratlan rendezési megoldás ez.

enemy-movie-2014

A fogságban, című krimiben Jake Gyllenhaal az egyik főszereplő. Az Enemyben is ő szerepel, de itt már nem csak az egyik főszereplő ő, hanem az abszolút főhős. Egyszerre játszik két szerepet, mindezt igazán lehengerlően teszi. Mindenki más szinte lényegtelen e történetben, de nem is sorakoztat fel sok szereplőt e mű.

A zenéről is érdemes néhány szót ejteni. Ez viszonylag egyhangú, szinte mindig ugyanaz halható, de ettől még cseppet sem unalmas. Ez hangulatilag jól kifejezi a látottakat, sokat dob az érzelmek kifejezésében.

Tehát az Enemy című misztikus thriller egy kiváló darabja a műfajnak. Aki szereti a nyomozós, gondolkodtató, elmélkedő filmeket, azoknak kötelező, és akinek tetszett a Fogságban, annak is ajánlott megtekinteni ezt a mozit.

GD Star Rating
loading...
Denis Villeneuve legújabb thrillere: Enemy, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

3 hozzászólás

  1. Ezt a hülyeséget! Erős merengős hangulata van a filmnek, de útvesztőbe kerül a néző.

  2. Szándékosan nem spojlereztem, de ha ennyire kíváncsi vagy, akkor leírom most neked: a film végén Adam Anrhony lakásában tartózkodik Anthony feleségével, aki épp a hálószobában van és amikor benyit hozzá a nő hirtelen egy óriási pókká változik át, hasonlóvá, amilyenné Adam álmaiban. Ezzel kiderül, hogy Adam az egész történetet csak álmodta, állandó fura álmok gyötörték, de az, hogy egy hasonmásra lelt mindig is valóságnak tűnt “számára”, de nem volt az, mert az is csak egy álom.
    A pókos jelenet a végén egy-két másodperc csupán és utána nincs magyarázkodás, mert gyakorlatilag az megmagyaráz mindent, ez a hirtelen csattanó.

  3. Kiss Norbert

    Kössz! Nesze semm fogd meg jól! Csattanós vég, minden meg van magyarázva… Akkor szeretném én is tudni, hogy mi is az magyarázat ami a film zárójelenetét tárgyalja.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..