Kortárs európai filmek 5: Időről időre

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A romantikus filmeket a nők, a sci-fiket a férfiak szeretik. Persze ez túlzás és erős sarkítása a dolgoknak. De ha jobban belegondolunk, van némi igazság az előbbi kijelentésben. De mi van akkor, ha a két műfajt egy filmbe alkalmazza egy rendező, milyen mű születik és ki lesz a célközönség? Egy fura hangulattal megáldott mozi lesz a végeredmény és mindkét nem lesz a célközönség. A 2013-as Időről időre című angol alkotás is ilyen.

A bevezetőben a sci-fi műfajt emlegettem. Mindezt azért tettem, mert az Időről időrében az időutazás áll a középpontban. Azért inkább fantasy hangulata van a film ezen, részeinek, de sci-finek is betudható. Az időben való ugrálás közkedvelt téma a filmkészítésben. Na de egy romantikus drámában szokatlan. Persze általában az időutazásos sztorik összefonódnak valamilyen szerelmi szállal is, de az nem nagyon jellemző, hogy egy totál romantikus filmben ilyet látunk.

Így lesz igazán érdekes és egyben egyedi a történet. E romantikus sztori lényege, hogy főhősünk, Tim, 21 évesen megtudja apjától családi titkukat, amely minden férfit érint a családjában. Vagyis, hogy ők képesek az időben utazni. Mivel egy 21 éves srácot a csajozáson kívül sok minden más nem érdekli, ezért Tim is a képességét arra használja, hogy barátnőt szerezzen. Így jön össze élete szerelmével, Maryvel. Közös életük során számos alkalommal használja az időutazást, hogy szebbé tegyék életüket…

About Time

Tehát így lesz nem mindennapi ez a film. Egy tipikus romantikus dráma ez, a megszokott jelenetekkel, karakterekkel, párbeszédekkel, amihez hozzá csapódik egy jókora időutazás. Ez változtatja meg a romantikus dráma felépítését, ugyanis a konfliktus helyzeteknek nem szokásos kimenetele lesz, hanem egyszer csak félbe szakad Tim által és jön az időutazás, hogy megváltozzanak a kínos történések. Persze ettől még, inkább marad dráma és romantikus film, mint fantasy vagy sci-fi ez a mű. Az utóbbi inkább csak ellensúlyozza a romantikus műfaj vonásait és így egy mindenki számára emészthető filmmé alakítja az Időről időrét.

About Time

Mindezek ellenére még is azt kell, mondjam, hogy a zene nélkül mit sem érne ez. Különös hangulatú, egészen egyedi zenéje van ennek a műnek, ami nem hasonlítható, se drámához, sem romantikus filmhez, sem fantasy-hoz. Talán mindegyikből fellelhető egy kicsi, de inkább ilyen műfajok közti semleges zenének mondható ez, a pozitív értelemben. Egy fajta álom, varázslat, mese hangulatot teremt, ami tökéletesen kifejezi a film világát. Vagyis, hogy nincs kőbe vésve minden, mert azt bármikor meglehet változtatni egy kis időutazással. De talán még ez se a pontos megfogalmazása a zene által teremtett hangulatnak. Nehéz ezt szavakba önteni, annyira sajátos.

Persze mindehhez jó színészi játék is kell, szerencsére ez itt meg van. Ez nem is csoda, hiszen nem tapasztalatlan színészek játsszák a szerepeket ebben a filmben: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy. De maga a rendező se egy kezdő: Richard Curtis. Így el is várható a profizmus.

About-Time

Tehát az Időről időre című angol mozi egy kiváló darabja napjaink filmjeinek. Egy egyedi hangulatú alkotás, ami mindenki számára fogyasztható; a dráma, a romantika, a fantasy kedvelőknek egyaránt. Sőt még a vígjáték fanoknak is ajánlom, mert vígjáték elemekkel is meg van tűzdelve e remekmű.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …