Nemzetközi vállalatok a globalizáció tükrében

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A XX. század végétől korunkat a globalizáció határozza meg. Ez a társadalomtudományi kutatások, viták leggyakoribb témája. Vannak hívei, ellenfelei. Többen úgy gondolják, ez a folyamat azért indult el, mert az Egyesült Államok világközponttá vált. A globalizációs folyamat az élet minden területén zajlik ma is. Hatásait és következményeit egyenlőre nem lehet megjósolni.

3

Ma minden cégnek az a vágya, hogy külföldi piacokra is eljusson, nemzetközivé váljon. Ennek okai:

 • a cég működésének fenntartása hosszú távon,
 • a likviditás megőrzése,
 • nyersanyagforrások folyamatos biztosítása,
 • újabb és újabb piacok meghódítása
 • akár multinacionális vállalati célok – egyediség, piacvezető pozíciók megszerzése
 • drága helyi munkaerő helyett olcsóbb munkaerő alkalmazása, ezzel a termékek versenyképességének megőrzése,
 • különböző országok számos adó- és illetékkedvezménnyel várják a befektetni, beruházást létrehozni kívánó cégeket.

A nemzetközi vagy multinacionális cégek termékeik értékesítésére egyedülálló menedzselési tevékenységet folytatnak. Ezt nagyon egyszerűen mi is nyomon tudjuk követni, gondoljuk csak a TESCO vagy az Auchan, de akár az IKEA vevőkommunikációjára.

A következő stratégiai lépéseket figyelhetjük meg:

 • alacsony költség, magas hatékonysággal történő működés
 • folyamatos megújulás, újítások, változások generálásával a vevők figyelmének fenntartása
 • újabb és újabb termékajánlatok, kuponok, kedvezmények, vásárlókártyák, matricagyűjtéssel való kedvezményes termékvásárlás, vagy ilyen jellegű volt nemrég a TESCO hupikék-törpikék dominói, mellyel egy mozifilm bemutatóját támogatták
 • folyamatosan új termékek megjelenése, melyek megfelelnek az adott térség, ország többségi fogyasztói igényeinek,
 • termékek elérhetősége bárhol-bárhogyan és bármikor. Pld: TESCO 24 órás nyitvatartása, TESCO vásárlás elektronikusan bonyolítható, házhozszállítás van. Tehát a termék azonnal elérhető, amikor a vevőnek szüksége van rá.
 • Közvetlenül az adott fogyasztóval való kommunikáció. Ezt szintén a TESCO-nál érzékelhetjük a legjobban. TESCO Klubkártyával rendelkezők vásárlásaik után pontokat kapnak, majd kb. negyedévente költéseik után akár többezer forintos vásárlási utalványt. Mindezt kiegészíti a köszönet a TESCO hűségért, amikoris ismét kapunk személyre szóló vásárlási kedvezményeket forintban vagy százalékban meghatározva azokra a termékekre, melyeket általában vásárolni szoktunk. Ez a családok számára nagyon hasznos, költségkímélő és vásárló-megtartó marketing szolgáltatás a cég részéről.

Mindezeken kívül számos esetben tapasztalhatjuk – pld. LIDL -, hogy a cégek figyelnek más kultúrák és hagyományok tiszteletére, megismertetésére. Többször rendeznek ezért afrikai-, ázsiai-, kínai, stb. vásárlási hetet.

Az üzleti filozófia tehát nemzetközi szintre emelt, globális gondolkodásmóddal fűszerezett, mégis mindig az adott országban élő emberekhez szól.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..