Az elátkozott Hope gyémánt

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Egy kő, esetleg kristály a mai ember számára nem csak egy egyszerű élettelen tárgynak minősül. Felmenőink jól ismerték a kövekben rejlő titokzatos és mágikus erőket, melyek egyaránt alkalmasak voltak gyógyításra és pusztításra is.  A pusztító kövek belső szerkezete a haragot és a sérelmeket megőrzi magában, majd következő gyanútlan tulajdonosukra visszaárasztják, aki nem is sejti, hogy milyen kő is van a birtokában.

4

A leghíresebb pusztító kő a Hope kő, amelyet sokan Elátkozott Reménynek neveznek. A követ állítólag az indiai Szita istennő szobrának a homlokáról loptak el. A tolvaj, mint utólag kiderült egy pap volt, halálra kínozták. Ez után az eset után a kő egy francia kereskedőhöz, Jean Baptiste Tavernier-hez került, akit a következő indiai útján vad kutyák marcangolták szét. Halála előtt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak adta el a követ, amelyről már terjesztette a nép, hogy elátkozott. A Napkirály azonban soha nem használta a gyémántot, még ünnepeken sem viselte, vonakodott és félt tőle a pletykák hallatán. Halálának bekövetkezése után a kő Lamballe hercegnőre szállt, akit a francia forradalomban meglincselt az utcai tömeg. Ezután nem tudja senki sem pontosan, hogy kihez került a kő. A következő tulajdonos – akiről mindenki tud – Lord Francis Hope, aki a kő birtokbavétele után csődbe ment és egy baleset miatt amputálniuk kellett az egyik lábát.

1912-ben a Hope-ot egy jól ismert iparmágnás, Edward Beale McLean vásárolta meg. Pár nappal később a kisfia meghalt autóbalesetben, a lánya altató- túladagolásban, ő maga pedig elmegyógyintézetbe került.

Napjainkban a hírhedt kő a washingtoni Smithsonian tulajdona. Nyakékbe foglalták és elzárták egy különleges széfbe. A Hope Harry Winston jóvoltából került mostani helyére, ugyanis 1958-ban megvette a McLean hagyatékból és az intézménynek adományozta.

Harry tudott arról, hogy a kő elátkozott, ismerte a történetét, és úgy vélte, hogy a legjobban azzal véd meg másokat pusztító hatásától ha ő maga vásárolja meg a követ, majd odaadományozza egy intézménynek, ahol gondosan őrzik és elzárják, hogy soha többé ne tudjon ártani senkinek.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..