Dexter és Harry Potter „összemelegedett”: Öld meg kedveseid Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Manapság az irodalom háttérbe szorult, kevesen foglalkoznak már vele bármilyen formában is. Így nem csoda, hogy egy irodalomról szóló film is kevésbé kap hangsúlyt a nagyvilágban. A 2013-as Öld meg kedveseid című romantikus drámára is igaz ez. Pedig nem egy rosszul sikerült film, ráadásul nem akármilyen színészi felhozatallal kecsegtet, ezért érdemes szót ejteni e műről is.

Ez a dráma egy részt az irodalom szeretetéről szól, de főképp Allen Ginsberg amerikai költő életéről. Nem egy szokványos életrajzi mű ez, ami Ginsberg életének főbb állomásain végig vonatozik. Hanem egy olyan életrajzi film, ami Ginsberg életének egy fontosabb időszakát mutatja be. Azt, hogy Ginsberg és író társai hogyan váltak írókká és hogyan próbálták új eszméjüket érvényesíteni az amerikai irodalomban.

Kill-Your-Darlings

Ez a téma választás könnyen mellékvágányra vihette volna, az Öld meg kedveseidet, de nem így lett. Szerencsére inkább a film javára vált. A költők magán életébe láthatunk bele e művön keresztül. Magánéletük azon részébe, ahogy kibontakoznak, és ahogy az irodalmat megváltoztató alkotásaik születtek. Ennek köszönhetően lesz felháborító, ellenszenves, feszültségkeltő, megbotránkoztató ez a dráma. Olyan információkat közöl velünk a film Ginsberg és más költőkről, amit nem biztos, hogy tudni akarnánk: miként alakult ki köztük homoszexuális vonzalom és ez hogyan befolyásolta őket műveik megalkotásában, milyen drogokat szedtek egy-egy mű elkészítése során. Más szóval pont olyan meghökkentő ez a film, mint amilyen Ginsberg és társai művei voltak a kor Amerikájában.

KillYourDarlings

De ezen túl érdekes az is, hogy miként van ábrázolva a 40-es évek Amerikája. A készítők kitettek magukért, hiszen a díszletek, jelmezek bámulatosak. Panasz nincs e téren. Ehhez megfelelő stílusú zenéket is sikerült összeválogatni. De az abszolút érdem a színészeké. Daniel Radcliffe alakítja a fiatal, szárnyait bontogató Ginsberget. Ez nem meglepő, hiszen egy szemüveges gólyát kell alakítania, aki kísértetiesen hasonlít Harry Potterre. Persze itt abszolút nem olyan szerepet játszik, de a szemüveges iskolás szerepet úgy látszik, nem tudja levetni magáról. De ettől még tökéletesen hozza Ginsberg karakterét. Dane DeHaan a másik nagy főszereplő Raddcliff mellett. Őt Lucien Carr szerepében láthatjuk viszont. Ez a legellenszenvesebb karakter az egész filmben, igazán utálatra méltó, de hát végül is e, érzelem kiváltása a cél Luciennel, szóval DeHaant is dicséret érdemli. Michael C. Hall a homoszexuális David Kammerert alakítja. Dexter fanoknak lehet, hogy ez egy fájdalmas látvány. Hiszen a népszerű sorozatgyilkos szerep után egy homokos költő szerepe erős váltás. De C. Hall ezzel is megbirkózik, hiszen nem ez az első ilyen szerepe már.

Michael-C.-Hall

Röviden tehát az Öld meg kedveseid című romantikus dráma egy egyedi hangvételű darabja a műfajnak. Egyrészt nagyon jó, mert az irodalom szeretetéről szól és egy érdekes perspektívában mutatja be egy ifjú költő kibontakozását. De rengeteg megbotránkoztató motívummal él a film, ami viszont sokak számára ellenszenves lehet. De az irodalom kedvelőknek valószínűleg így az igazi. Ami viszont abszolút a film hátránya, hogy néhol már túl lassú. Igaz, hogy alapjában véve ilyen e mű hangvétele, ami nem baj, de néhol már ez túlzásba esik. De azért én Daniel Radcliffe és Michael C. Hall rajongóknak ajánlom a filmet, mert nagyot alakítanak, különösen Raddcliff. Irodalom kedvelőknek is kötelező, viszont aki kevésbé kedveli az irodalmat azoknak inkább érdemes kihagyni ezt a művet.

GD Star Rating
loading...
Dexter és Harry Potter „összemelegedett”: Öld meg kedveseid Kritika, 4.3 out of 5 based on 4 ratings

Vélemény?

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..