Aszód-i szép napok…

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az Aszódi Fiatalkorúak Fogházát csak javítóintézetként emlegetik, így vonult be a köztudatba. A fiatalkorú elkövetők vétségekért, bűncselekményekért maximum 4 évig terjedő fogházbüntetésre ítélhetők, Aszódra kerülnek.

Az aszódi javítóintézetben az a felfogás uralkodik, hogy a fiatalkorúak számára az nem büntetés-végrehajtási intézet, hanem szabadságkorlátozás neveléssel. Úgy fogalmaznak, hogy a „növendékek” 12 és 21 év közötti fiatalok, akik között már családapa is található.

A nevelés ugyanakkor szigorú keretek között zajlik, a fiatalkorúak kisebb otthoncsoportokban élnek. Elkülönítésre kerülnek az új bevonulók, a problémásak, az értelmileg enyhén korlátozottak és az alkohol- és drogfüggők, gyógyszerfüggők. Mindenhez engedélyt kell kérniük, a teljesítményt és magaviseletet díjazzák. Havi 4300 Ft. zsebpénzt kapnak és további 4200 Ft.-ot kaphatnak viselkedésnek megfelelően, ugyanakkor önálló elköltésére nincs lehetőség.

4

Egyéni képesség alapján különböző szakmákat tanulhatnak, művészeti foglalkozáson is részt vehetnek. A következő szakmák közül választhatnak: mezőgazdasági munkás, festő, asztalos, kosárfonó. A fegyelmezetlenséget szankcionálják és elkülönítik egy időre a többiektől. A molesztálást, szexuális közeledést azonnali feljelentéssel jutalmazzák.

A fiatalkorú elkövetők szobáiban helyet kaphatnak a családi fényképek, magántárgyak.

Az elkövetőek téli- és nyári szabadságot kapnak, néhány napos eltávozásokat hat hetente ki lehet érdemelni.

A javítóintézetben tilos mindenfajta erőedzés  végzése, a nevelők figyelnek, hogy az erőegyensúly ne nagyon boruljon fel. A kötelező tornaóra ugyanakkor kemény, ezért a fiatalok nagyon jó kondícióban vannak, számos országos bajnokságot megnyernek.

A szigorú napirend célja a rendszerezett életvitelre történő nevelés. A nevelők célja, hogy a büntetés letöltése után a fiatal szabad életében is megtartsa és akár továbbvigye családja számára a rendszer szerint történő életvitelt, pld. reggeli felkelés, zuhanyzás, fogmosás, munkába indulás vagy napi teendők elvégzése, ebéd, napi munka befejezése, családdal való értelmes időtöltés, olvasás, tanulás, beszélgetés, vacsora, tisztálkodás, alvás.

Minden fiatalkorúval beszélget a nevelő arról, hogy mi vezetett az adott bűncselekményhez, hogyan lehet megelőzni a következőt… Szinte minden esetben generációs öröklésről van szó közvetve vagy közvetlenül, attól függetlenül, hogy a felmenőket bíróság büntette-e vagy sem.

Nagy kérdés, hogy rendszeres nevelői munka mennyire fogja meghozni a várt hatást, tud-e a szabaduló fiatal szocializálódni, az ismételt társadalmi vagy családi nyomás ellenére mennyire sikerül a napi rendszeres életvitel folytatása, akár a tanulmányok befejezése, remélhető e egyáltalán, hogy valamikor tisztességes állampolgárként fog élni.

5

About Vdorina99

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …