Mire van szükséged? Diploma vagy szakma? – II.

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A cikk második részében most nézzük meg a jelenlegi jövedelmi kilátásokat…

A mérnökök és informatikusok, kereskedelem- és marketing-, valamint az emberi erőforrások szakon végzettek, az átlag felett keresnek, mely kb. bruttó 250.000 Ft.-ot jelent, nettó összeg kiszámolható bármely online bérkalkulátorral. Ők általában a végzettségüknek megfelelő munkakörben is dolgoznak.

Őket követik a gazdasági-, a pénzügyi- és számvitel szakon végzettek, akik már nem feltétlenül szorosan a végzettségükhöz kötődő munkakörben dolgoznak.

Nagyon jó elhelyezkedési eséllyel, viszont igen alacsony jövedelemmel indulnak az egészségügyi területen végzettek – orvos, diplomás ápoló, gyógypedagógus, gyógytornász, betegápolók, igazságügyi-igazgatási szakon diplomázottak. Kb. 160.000 – 175.000 Ft-os bruttó jövedelemről van szó, nettó összeg szintén megtekinthető online bérkalkulátor segítségével. Az alacsony jövedelem okán történt az elmúlt években, hogy orvosok és ápolók tömegesen vállaltak külföldön munkát, ahol a kereseti lehetőség akár tízszerese is lehet a magyarországinak.

Következő kategóriába tartoznak a bölcsészek, kommunikáció- és média szakosok, óvodapedagógusok, szociális munkások, tanárok, tanítók, turizmus-vendéglátás szakon végzettek, akiknek a bruttó kereseti lehetőségeik 130.000 Ft.-tól 165.000 Ft.-ig terjednek.

Ezek ma a diplomások kilátásai hazánkban…

3

Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy minden diplomával- és nyelvtudással rendelkező fiatal indíthat magánpraxist, melyhez ugyan komoly tőkebefektetés szükséges, ugyanakkor csak a szaktudás és a szakmai- egyéni kreativitás szab határt a szakmai kiteljesedésnek és a havi jövedelemnek. Nem kell társulni senkivel, hiszen a diploma birtokában a magunk urai lehetünk.

Fontos megemlíteni azt a köztudott tényt, hogy a hallgatók többnyire a szülők gondozásában élnek mindaddig, amíg a diplomát nem szerzik meg.

Tudjuk, hogy ma már 18 éves korban nem divat felnőtté, önállóvá válni, több diák van, aki kifejezetten azért tanul tovább, hogy a szülő ház biztonságából ne kelljen kikerülnie, így nem ritka, hogy 25 éves korban, vagy még idősebb korban is a szülőkkel élnek együtt a felnőtt gyermekek. A szülők részéről tehát nagy áldozatvállalásról van szó.

Diplomát akkor érdemes tehát szerezni, ha valóban hosszú távon elköteleződtünk egy szakterület iránt, semmiképpen sem azért, hogy legyen papír arról, hogy diplomát szereztünk, ugyanakkor az értéktelen, az elpocsékolt évek bizonyítékaként őrizhetjük.

4

Mindezek után a következő cikkben olvashatjuk, mit vállal az a diák, aki a szakma megszerzését részesíti előnyben ?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …