Orvosi mű(mell)hiba

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A rendszerváltás után lett nagy divat, ma már szokványos rutinműtétnek számít a mellműtét. Legalább így kellene lennie…

A fiatal nők többsége vágyik arra, hogy szép és számára megfelelő méretű melle legyen. Véleményem szerint ugyanakkor felfedezhető kisebb-nagyobb önértékelési zavar vagy vélt divatnyomás is abban, hogy mellműtétre szánják rá magukat, ha szükséges, ha nem.

1

A mellműtétek valódi okai a következők lehetnek:

  • önértékelési zavar fejletlen, átlagosnál lényegesen kisebb mellek esetén
  • a gyermekvállalás után, a hosszú szoptatási időszak következményeként meggyúlt, megereszkedett mellek, melyek nemcsak önértékelési, de párkapcsolati zavart is okoz,
  • betegség, emlődaganat következtében eltávolított vagy torzult mell helyreállítása
  • baleset vagy égési sérülések következményeként történő mell-rekonstrukció
  • nagyon ritkán fejlődési rendellenesség gondozása

Ezekben a helyzetekben a teljes és egészséges élet helyreállításához indokolt és elfogadható a mellműtétek vállalása.

Köztudomású, hogy a divatműtétek 600.000 – 1.500.000 Ft.-ba kerülnek átlagosan attól függően, hogy melyik magánklinikán történik a műtét.

A helyreállító műtéteket finanszírozza az OEP, ha valakinek erre van szüksége, érdemes az ügyintézést megkezdeni.

A kiemelkedően drága esztétikai műtétek ellenére is időről-időre előfordulnak tömeges fertőzések, megbetegedések, leginkább az implantátum minősége és gyártási összetevői miatt.

Sajnos egyre több esetet hallunk, amikor kizárólag szándékos orvosi hiba következményeként akár a páciens élete is veszélybe kerülhet.

Nem korrekt eljárás, hogy az orvos  által használt rossz minőségű implantátum cseréjét és a műtétet nem a klinika saját költségén végzik el, hanem ismét a páciens saját költségén. Az orvosnak tudnia kell (és nyilván tudja is), hogy milyen összetevőkkel ellátott anyagot épít be az emberi szervezetbe….

Mint minden orvosnak, a plasztikai sebésznek is be kell tartania az alapvető szabályokat, meg kell történjen a következő kivizsgálás minden műtéti beavatkozás előtt: vér- és vizeletvizsgálat, EKG, mammográfia, mellkas röntgen, nőgyógyászati vizsgálat, egyéb betegségek feltérképezése, ellenanyagok szűrése, stb.

A műtét alatt a sterilizálás és a higiéniai szabályok betartása kötelező.

A műtétnek még így is lehetnek nem várt következményei, hiszen a szervezetnek be kell fogadnia az idegen anyagot.

2

Mindezen szabályok betartásával elég nagy biztonsággal lehet elvégezni a mellműtétet.

Néhány napja sajnos ismét olvashattunk egy vidéki lányról, aki a műtét közben szerzett fertőzés miatt életveszélyes állapotba került.

A fertőzés oka, hogy a steril, egyszer használatos implantátumot már két alkalommal kivette és visszahelyezte a sebész a hölgy mellébe.

Amellett, hogy ez az orvosi hiba szándékosan következett be, tehát bűncselekmény, a károsult hölgy joggal tarthat igényt többmilliós kártérítésre is, amennyiben saját felelőssége nem állapítható meg az eljárás során.

Jelen esetben egyébként nem orvosi műhibáról van szó, hanem foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésről, ezért indult büntetőeljárás az orvos ellen.

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..