A párkapcsolat és a közös kassza

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Vajon min veszekednek a legtöbbet a párok? Nagyon sok minden lehet konfliktusforrás egy párkapcsolatban, de vajon mi miatt robban ki a vita a legtöbb esetben? A családi viszonyokon? A közös barátok konfliktusán? Nem, gondoljuk csak tovább! A helyes válasz: a pénzen!

1

„Ahol a szegénység bejön az ajtón, a szerelem kirepül az ablakon”

Sokan ismerjük ezt a mondást, de valóban igaz lenne? Tény,hogy nagyon kevés pár éli túl a nélkülözést, legyen az időszakos vagy hosszú. De vajon mennyire fontos a pénz egy párkapcsolatban?

Amég a párok külön élnek, addig nem kerül feltétlenül terítékre a pénz-téma. Ennek az oka az, hogy nem kell olyanokkal foglalkozniuk, hogy ki mennyit ad bele a rezsibe vagy éppen az ételbe. Csak azt kell megbeszélniük, hogy ha elmennek valahova – például szórakozni, vacsorázni vagy nyaralni – akkor ki fizet, a férfi vagy felesbe? Akkor van nagy baj, ha a nő fizet, nemcsak a saját részét, hanem az egészet. Ekkor a párkapcsolat biztos, hogy halálra van ítélve, mert a nő egy idő után besokall, okkal.

Mi a helyzet akkor ha összeköltöznek a párok vagy házasságot kötnek? Abban az esetben előbb vagy utóbb előkerül a téma, ha máshogy nem akkor egy konfliktus formájában.

Ilyenkor a legjobb megoldás az,hogy ha még az összeköltözés, illetve a házasságkötés előtt leülünk a másikkal megbeszélni, hogy ki mit fog majd finanszírozni,illetve mik lesznek a közös költségek,ugyanis csak így kerülhető el, hogy az ügy a későbbiekben ez az ügy konfliktusforrás legyen, rosszabb esetben a szakítás, illetve válóok.

Ezt tökéletesen példázza az egyik ismerős helyzete: a férfi és a nő összeköltöznek, mindent felesben fizetnek. A férfi hirtelen elveszíti az állását, de megfogadja kedvesének, hogy hamar talál majd új munkát. Ennek tudatában több hónapig a nő fizetett mindent. Utána a nő felhozta a férfi előtt a témát, aki erre azt felelte, hogy már hetek óta nem is keres munkát és nem akar dolgozni. Egyértelmű, hogy mi történt: a nő azonnal kidobta a férfit, jogosan.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …