Befellegzett a letelepedési kötvénynek

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Hosszas huzavona után az Orbán-kormány meghajolt a Jobbik akarata előtt és elfogadta a letelepedési kötvény megszüntetésére tett javaslatukat. A kötvény megszüntetését maga Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését szabta feltételként ahhoz, hogy a párt megszavazza az Alaptörvény módosítását, mely teljes körű jogi védelmet nyújt hazánknak az Európai Unió migránspolitikájával szemben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Januárban, az évadnyitó rendezvényünkön azt mondtam, ellenzékből fogunk kormányozni. Elkezdődött…”

Magát a kötvényt 2012 végén találták ki a kormány azzal a céllal, hogy a gazdag, de az EU-ba nehezen bejutó személyeknek „megkönnyítsék a ki- és beutazását”. A hivatalos indoklás szerint ettől azt várták, hogy ezek a gazdag emberek „munkahelyteremtő beruházásokat” hajtanak majd végre Magyarországon.

Az Orbán-kormány tagadja, hogy behódolt volna a Jobbik akaratának, elmondásuk alapján a kötvény azért szűnik meg, mert a piaci helyzet változásának köszönhetően jobb feltételekkel is találnak befektetőket.  Orbán Viktor állítása szerint már korábban megfogalmazódott, hogy a kötvényt megszüntetik, azt viszont elismerte, hogy a folyamatot a Jobbik múlt héten tett ultimátuma miatt kellett felpörgetniük.

A letelepedési kötvényeket egyébként már a kezdetektől fogva számos kritika érte, korábban még Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter is kritizálta.

Magáról a beszüntetés technikai lépéseiről a hírek szerint kedden tárgyalt a stratégiai kabinet, szerdán a kormány, s az így megszületett terv bele is kerülhet az államháztartási törvény NGM-ben készülő módosításába.

A nyár közepéig a BÁH 3649 engedélyt adott ki, 3645 kötvénycsomag került értékesítésre, legnagyobbrészt kínai személyek számára. Rogán Antal szerint ezzel összesen 1 milliárd forintot hozott be az ország, ami összevág az eredeti tervekkel, ugyanakkor más források szerint a kötvénycsomagok árusítása már a kezdetekkor sem volt kifizetődő a kormány számára, majd végül kifejezetten rossz befektetésnek bizonyult.

Nyertek rajta viszont a különböző offshore cégek, mely cégek titkos vállalkozóit maga, Rogán Antal ajánlotta. A projekt egyébkén a helikopteres botrányáról elhíresült politikus keze alá tartozott.

A kötvényben az a trükkös, hogy aki fizet a kötvényért és megkapja az engedélyt, az igazándiból sosem vásárol kötvényt, ugyanis mindent a Rogán Antal által kiválasztott offshore cégeken keresztül kell intézni.

A kötvény valódi nyertesei tehát ezek a cégek, ugyanis az ő számlájukat gyarapítja a kötvénycsomag ellenértéke és névértéke közötti különbség, vagyis hozzájuk kerül az a pénz, amennyivel többet fizet a kötvényért a gazdasági bevándorló, mint amennyiért kibocsájtja a kötvényt az ÁKK.

Így, a főként offshore cégeket magába foglaló „birodalom”, legalább 32 milliárd forintra tehette rá a kezét, továbbá ehhez hozzáadódik kötvényenként az a 30-60 ezer euró, amit a közvetítésért számolnak fel a cégek, továbbá a 2%-os kamat, így összességében nagyjából 65 milliárd forint nyereséget szerezhettek ezek az offshore hátterű cégek.

A Jobbik egyébként október 23-án hivatalosan is esküt tett arra, hogy csak akkor támogatja az Alaptörvény módosítását, ha megszüntetik a kötvényeket, így az Orbán-kormány kénytelen-kelletlen volt meghajolni a nemzeti pár feltételei előtt, ha érvényre szeretné juttatni az akaratát és törvénybe foglalni a magyar nép, betelepítésre adott, 98%-ban nemleges válaszát.

GD Star Rating
loading...
Befellegzett a letelepedési kötvénynek, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Vélemény?

About BHajni

Check Also

Orbánék semmibe veszik a magyarok akaratát!

Tegnap az esti órákban érkezett a hír, hogy visszavonják a budapesti 2024-es Olimpiára benyújtott pályázatot. …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..