(Photo by Bill Pugliano/Getty Images)

Donald Trumpnak hívják az USA új elnökét

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Majd’ egy éven át tartó, heves kampány végén november 8-án tartották az Amerikai Egyesült Államokban az elnökválasztást. Donald Trump győzött.

A Demokrata Párt képviseletében Hillary Clinton indult az elnökválasztáson, a Republikánus Pártot pedig Donald Trump képviselte.

Éjszaka kiderült az eredményszámlálásokat követően, hogy huszonkilenc államban Trump győzött, ezzel kétszáznyolcvankilenc elektort szerzett, a győzelemhez kétszázhetven szükséges, így aztán egyértelmű, sőt fölényesnek mondható győzelmet aratott a hetven éves üzletember a hatvankilenc éves politikus(feleség) felett.

Clinton egyébként volt már first lady, szenátor és külügyminiszter is az USA-ban, idei elnökjelöltségével pedig ő volt a történelem első női elnökjelöltje az Egyesült Államoknak. Ha nyert volna, ő is beállt volna a leköszönő Obama elnök mögé, abban a tekintetben, hogy Obama is magáénak tudhat egy elsőséget, ugyanis ő volt az első színesbőrű elnöke az USA-nak.

Trump számos botrányos kijelentést tett az elmúlt időszakban, ilyen volt például, amikor San Bernardinóban történt lövöldözést követően azt mondta, megtiltaná az összes muszlimnak a beutazást, amíg ki nem vizsgálják, “mi folyik ebben az országban”.

A lövöldözésben tizennégyen meghaltak, több mint húszan megsebesültek. Később kiderült, az elkövetők mind muszlim vallású terroristák voltak és az Iszlám Állam utasítását hajtották végre.

Ameddig nem tudjuk megtalálni és megérteni a probléma forrását, addig nem lehet az országunkat kitenni a kizárólag a dzsihádban hívő, mások életét semmibe vevő emberek támadásainak

– mondta akkor Trump.

Kampányígéretei között az is szerepelt, hogy szigorítani fogja a bevándorlási törvényeket, valamint, hogy falat építtet az Egyesül Államok-Mexikó határra, hogy ezzel is csökkentse a déli szomszédból érkező rengeteg illegális bevándorló létszámát. Mindezt a mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásából kívánja fedezni.

Mexikói politikusok jelezték, nem ajánlják Trumpnak, hogy ujjat húzzon velük, hiszen Amerika is sokat veszthet, ha megromlik a két ország kapcsolata.

Az USA-ban egyébként rengetek mexikói vállalat működik, sorozatgyártók közül a két legnagyobb például a Telemundo és az Univisión. Adójuk által hatalmas összegekkel járulnak hozzá az USA költségvetéséhez, aminek kiesése nagy kárt okozhat a Fehér Háznak.

Felszólítjuk az amerikai népet, hogy utasítsák el ezt a (Trump által képviselt) stratégiát és akadályozzák meg, hogy Donald Trump legyen a világ leghatalmasabb országának elnöke, aki fenyegetést jelenthet a bolygó stabilitására és békéjére

– mondta Miguel Barbosa a mexikói Demokratikus Forradalom Pártjának frakcióvezetője.

 

GD Star Rating
loading...

Vélemény?

About Nagy Zsolt

Check Also

Terrortámadás történt Szentpéterváron

Hétfő kora délután két nagy robbanás rázta meg az orosz nagyváros, Szentpétervár metróhálózatát. Egyik detonáció …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..