Kötöznivaló bolondok II. rész

A cikk olvasási ideje kb. 8 perc

(Az előző részben a pszichopátia kérdéskörébe pillanthatott bele felszínesen az olvasó, illetve kifejtettem a véleményemet arról, hogy szerintem mért is rossz az ha érzelmi alapon bélyegzünk meg valakit, olyan témában amihez fikarcnyit sem értünk.)

A második rész apropóját ez a zseniális blogbejegyzés adta. A cikk itt is szakmainak tűnik. Higgyék el nekem hogy nem az. Mint az előző részben tárgyalt facebook oldal, ez is meg van tűzdelve angol wikipédia-hivatkozásokkal, és idegen szavak használatával. Orbán nyalogatja a szája szélét, ami akár egy antipszichotikum mellékhatása is lehet. Ezután a cikkíró elegánsan átvált arra a témára, hogy vajon magánügy-e a szellemi egészség egy vezető beosztású politikus esetében. Ezzel így semmi gond nem lenne, de a hülye is látja hogy a cikk valódi üzenete nem más, mint hogy Magyarország miniszterelnöke elmebeteg, (hogy most skizofrén, vagy bipoláris az mindegy) és most csúnyán lebukott.
Kezdjük most is az elején. Mi a skizofrénia, illetve mi nem skizofrénia?

A köznyelvben a tudathasadást arra mondják akinek több személyisége van, hibásan.  Az ilyen embernek a személyiségéből hasadt le („disszociálódott”)  egy vagy több rész, és kelt önálló életre.  Ezt úgy kell érteni hogy adott egy általában visszahúzódó csendes figura, akiben extrém erős az elfojtás. Egyszer csak felkel egy idegen helyen vagy nem érti hogy került valahová, az ismerősei pedig nem értik hogy miért viselkedett teljesen máshogy mint szokott. Az önálló életre kelt személyiségrész általában a „magszemélyiség” hiányosságait kompenzálja.  Más lehet az alszemélyiségek kézírása és lehetnek akár balkezesek is, amikor a magszemélyiség jobbkezes. Még a vérnyomásuk és agyi elektromos tevékenységük is különbözhet. Némelyiküknek van neve, másoknak nincs. Elképzelhető hogy egy nőnek kialakul egy agresszív férfi személyiségrésze, de gyakori hogy többen is vannak. A személyiségrészek általában nem tudnak egymásról, bár van hogy a magszemélyiség képes tartani a kapcsolatot a „többiekkel”. Hihetetlen igaz?

Disszociatív személyiségzavar nagyon ritka. Úgy is nevezik mint a ,,pszichiátria szent-Grálja”. Egyesek szerint ez egy nagyon extrém önhipnózis, amit az is alátámasztani látszik, hogy ha egy ilyen embert hipnotizálunk, képes lehet egymásba olvasztani magában a személyiségrészeket. Tehát akkor megismételném hogy ez nem skizofrénia, inkább ,,személyiség lehasadás” lenne a találó köznyelvi formája.

A skizofrének agyában egészen más játszódhat le. Freud szerint a belső valóság és a külső valóság közti különbségtétel, melynek készségét egyéves korban sajátítjuk el,  sérül. Az egyén fixálódik (megreked) ezen a szinten, így az egész világ egy érthetetlen veszélyes rémálommá változhat.  A skizofrén hallucinálhat, bármelyik érzékszervével, vagyis inger nélkül érzékelhet dolgokat. Képeket, hangokat, akár szagokat. Lehetnek téveszméi (doxazmái). Ezek megingathatatlanok, és semmilyen logikus érvvel nem lehet őket meggyőzni az ellenkezőjéről. A legveszélyesebb tünet a parancshallucináció lehet. Ekkor a parancsnak általában nem tudnak ellenállni, akkor sem ha erkölcseikkel ellentétes az. Kihangsúlyoznám hogy a skizofrén betegek általában békések és teljesen ártalmatlanok! Ráadásul a pszichózisokra már kiváló gyógyszerek léteznek…és máris témánál vagyunk.

Az antipszichotikumok kordában tartják a pszichózisokat, és stabilizálják az érzelmi állapotát a betegnek. A régebbi változatoknak (pl. haloperidol) valóban lehet egy tardív diszkinéziának nevezett mellékhatása, mely akaratlan mozgásokban nyilvánul meg (kb. a betegek 0,05%-ánál). Tegyük fel a miniszterelnök rejtegeti betegségét… titokban elit szanatóriumokba jár, ahol nem a legeslegkorszerűbb gyógyszert kapja… nonszensz. Arról nem is beszélve, hogy maga a tardív diszkinézia is kezelhető más gyógyszerekkel. Kinézzük Viktorból, hogy – amennyiben ilyen tünetei lennének – nem keresne erre megoldást? Amennyiben a válaszunk „igen”, zárjuk be az ablakot, és nyissuk meg az atv.hu vagy a kuruc.info weboldalakat.

Milyen is a skizofrén ember?

Általánosságban elmondható, hogy viselkedésük bizarr,  de ők ezt nem találják annak. Mivel betegségbelátásuk nincs, nem értik a világ reakcióit, talán innen is az ellenségesség a paranoid típusnál. A külsejük általában elhanyagolt, öltözködésük furcsa. Beszédük nagyon sajátos gyakori az új kifejezések gyártása, az elakadás, az inkoherencia. Mivel nincs két teljesen megegyező személyiség (ez a pszichológia egyik alaptétele) így nincs két teljesen egyforma eset sem, ezért elképzelhető egy barokk körmondatokban beszélő ápolt, jó küllemű skizofrén is…de elég kicsi az esélye. Érzelmi életük sivár, nagyon nehezen (vagy egyáltalán nem) tudnak, de legbelül nagyon szeretnének kötődni.

Három leggyakoribb típus (melyek között a határok nem túl élesek) a paranoid, a hebefrén és a katatón. Az elsőre a nagyzásos és üldöztetéses téveszmék jellemzőek leginkább, ők a legkevésbé bizarrak. Mindenben ellenségességet vélnek felfedezni, könnyen megsértődnek. A téveszmékről tudni kell, hogy valami akkor számít annak, ha teljesen légből kapott, és semmilyen logikus érv nem képes meggyőzni az illetőt. Ha valaki sokat gyanakszik, és bizalmatlan, sértődékeny, az még nem feltétlen skizofrén. A paranoid tünet ott kezdődik, ha az illető kikaparja puszta kézzel a házában fellelhető konnektorok aljzatát, mert meg van róla győződve hogy a kínaiak azon keresztül figyelik. Nem hivatalos véleményem szerint ez a nő (bár a dokumentumfilm se hívja rá fel a figyelmet!) is ebben a betegségben szenvedett egy darabig.
A hebefrén típus inkoherens, szétesett gondolkodással jellemezhető, továbbá elszegényedett, oda nem illő emocionális válaszokkal, bizarr, a környezeti hatásokat figyelmen kívül hagyó viselkedéssel, a realitásérzékelés súlyos károsodásával. Téveszméik, hallucinációik általában szétesettek. A skizofréniának ez a fajtája általában serdülőkorban kezdődik, lásd Donnie Darko.
A katatón típusnál a mozgás bizarr. Görcsös pózok felvétele, akaratlan mozgások, lefagyás,  mániássá fokozódó tánc, mozgáskényszer jellemzi.

Apropó katatón skizofrénia…  Ki látta a Billy Eliott-ot? Ő semennyire se volt skizofrén..ellenben a bokszringben nyújtott mozgásának kényszeressége és a folyamatos tánca, (nekem legalábbis) akaratlanul is eszembe juttatja ezt a katatón skizofrén tendenciát, ami nem véletlen, mert Billy egy különc tánczseni volt. Ennek abban van köze a skizofréniához, hogy minden zseninek vagy egy ilyen beütése. Nem pszichózisokról beszélek! Arról a képességről beszélek, hogy képes az átlagnál szabadabban, és lazán társítani a gondolatait érzéseit, fantáziáit az illető. (laza asszociációk) Gyakorlatilag mindenfajta kreativitásnak ez az alapja! És ha megfigyeljük a nagy művészek között rengeteg a különc.

Már megint elkanyarodtunk Viktortól, de nem is bánom. Ez egy hasadt ország. Az emberek egyszerre néznek a miniszterelnökre messiásként és antikrisztusként… ez a fajta ambivalencia a nemzet kollektív tudatában pedig legalább olyan hasadt és destruktív, mint amilyennek az elnököt most beállítani próbálják.  Ennek a cikknek leginkább az ismeretterjesztés volt a célja. Mindenki döntse el magának, hogy vajon lehet-e így nap mint nap tárgyalni, beszédeket mondani, és egy országot vezetni: Pszichózis szimulátor

Amennyiben a válaszunk  „igen”, kapjunk be 120 mikrogrammnyi LSD-t, majd  gondoljuk át ezt még egyszer.
Ha ezek után is  az  „igen” a válaszunk , zárjuk be az ablakot, és nyissuk meg az atv.hu vagy a kuruc.info weboldalakat ismét…

(ha van rá igény írhatok még a mániás depresszióról, egy III. fejezetet)

About Garuda

Check Also

Orbánék semmibe veszik a magyarok akaratát!

Tegnap az esti órákban érkezett a hír, hogy visszavonják a budapesti 2024-es Olimpiára benyújtott pályázatot. …